Fii informat! Citeste ultimele articole pe SergiuNedelea.ro

Sergiu Nedelea asigura consiliere, colaborare, training - organizeaza evenimente, prezentari si degustari


Functiile unui sommelier

Sommelierul, angajat in domeniul restaurantelor insarcinat cu servirea vinului si a altor bauturi, este inainte de orice un om care seveste. Aceasta succinta definitie, recunoscuta de toti, se dilueaza adesea in diversele aplicatii ale meseriei.

Examinarea vizuala

Examinarea vizuala - se face interpretand vinul catre sursa de lumina, analizand mai intai limpiditatea apoi meniscul (contacul vinului cu paharul apare o dunga), fluiditatea, invartind paharul si modul de degajare a bioxidului de carbon (in cazul vinurilor spumante, spumoase, etc).

Clasificarea vinurilor

Clasificarea vinurilor dupa criterii riguros stiintifice este imposibila, datorita compozitiei chimice complexe. Pe de alta parte, diversitatea calitativa a vinirilor, determinata in principal de arealele in care se cultiva vita de vie precum si diversitatea soiurilor, a facut ca fiecare tara viticola sa adopte sisteme proprii de clasificare a vinurilor.

Opulentă și neliniștită, marea te îmbie la visare și te ademenește prin spectaculoasele sale culori. Maestrul Dan Țonescu s-a lăsat inspirat de aceasta și ne delectează cu un meniu inedit, în care valorifică toate comorile mării și le înnobilează cu o supă de varză roșie.

„Bun îi vinul ghiurghiuliu / Cules toamna pe târziu” spune celebrul cântec al Mariei Tănase, însă trebuie să știm că perioada de culegere a strugurilor depinde de fiecare soi.

Nimic nu se compară cu un vin băut în tihnă pe malul mării, bucurându-ne de peisajul mirific și ascultând sunetul valurilor. Selgros și maestrul Sergiu Nedelea vă invită să descoperiți vinurile potrivite pentru un asemenea moment și preparatele cu care acestea se asociază.

Un altfel de CV – Nascut in zodia Vinului

“Desi este nascut la 14 martie 1965, in zodia Pestilor, mediul in care Sergiu Nedelea se simte „acasa”, nu e apa, ci vinul si fabuloasa lui lume. Pentru cei care il cunosc, este evident ca legatura trainica care exista intre vin si somelierul format in mijlocul viilor din Dealu Mare, Prahova, depaseste cadrul restrans al unor obligatii profesionale.

Vinul are nevoie de pasiune, atenție și precizie pentru ca în final să devină acea licoare nobilă ce desăvârșește operele culinare și ne încântă papilele gustative. Pentru că totul se realizează în cel mai mic detaliu, maestrul Sergiu Nedelea ne propune astăzi o lecție despre îmbutelierea corectă a vinului și păstrarea acestuia pentru mai mult timp.

Pagini