Fii informat! Citeste ultimele articole pe SergiuNedelea.ro

Sergiu Nedelea asigura consiliere, colaborare, training - organizeaza evenimente, prezentari si degustari


Originile vinului

Originile cultivarii vitei de vie si a productiei de vin dateaza din timpuri stravechi. Se presupune ca primul vin, avand caracteristici foarte diferite in raport cu vinurile actuale, a fost produs in Mesopotamia, acum aproape 5.000 de ani.

Viti-vinicultura cu defect de dop

Pana la descoperirea dopului de pluta, omenirea a experimentat in diverse moduri astuparea recipientelor cu vin. Anticii foloseau la etansarea anforelor panza inmuiata in ulei de masline, azi pe langa clasicele dopuri de pluta se folosesc dopuri din material sintetic sau mai nou din sticla.

Deși în vechile timpuri au fost folosite pentru depozitarea și transportul vinurilor, în prezent baricurile joacă un rol important în producerea acestora. Maestrul Sergiu Nedelea ne prezintă povestea baricului și modul în care acesta influențează producerea unui vin de calitate.

Vinul reprezinta partea intelectuala a mesei

"Este un act suprem, ca la un concurs mondialm din zeci de mii de nume si branduri, unul dintre finalisti sa se mentioneze si un vin romanesc: Feteasca Alba, Casa Stirbei-Dragasani. Numai pentru asta merita sa fiu acolo

Paharul joacă un rol esențial în analiza senzorială a vinului, de aceea maestrul Sergiu Nedelea ne învață să alegem paharele potrivite, astfel încât să scoatem în evidență notele vinurilor preferate și să ne bucurăm cu adevărat de aromele lor în zilele speciale ce urmează.

Ritualul vinului - Sergiu Nedelea

Alegerea vinului, Prezentarea vinului, Decapisonarea bateriei de vin, Debusonarea baterieii de vin, Mirosirea dopului, Trecerea (turnarea) vinului in pahar, Decantarea (carafarea) la lumanare, Decantarea cu ajutorul palniei speciale, Turnarea vinului din decantor...

Pagini