Sergiu NEDELEA – Somelierul

Sergiu NEDELEA – Somelierul

Text: Nicolae LUPU, vicepreședinte AJTR

 

La Gala Premiilor AJTR, în ianuarie 2020, Premiul „Vinul, frate cu turismul” s-a acordat „somelierului de elită” Sergiu NEDELEA. În egală măsură este laureat al Premiului „Cel mai bun somelier”, de la Gala HoReCa Awards, în trei ani consecutivi, ultima dată în noiembrie 2019.

 

Pe firul timpului, somelierul s-a făcut cunoscut în prima parte a secolului al XIV-lea, ca un cărăuș care aproviziona cu hrană și vin sediul papalității de la Avignon, din Franța. De teama comploturilor și a atentatelor cu otravă, papii aveau obiceiul de a examina puritatea băuturii pe o picătură de vin turnată pe medalionul episcopal din argint și așa s-a născut cupa somelierului – simbolul de astăzi al profesiei. Cu timpul, somelierul s-a „sedentarizat”, din cărăuș transformându-se în pivnicer. Sensul actual al termenului a fost consacrat pe la 1812.

 

Tot în secolul al XIV-lea, la 2.000 km distanță, la curtea domnilor din Țara Românească și Moldova, este atestat documentar paharnicul cel mare, unul dintre cei câțiva boieri de sfat, adică sfetnici, și anume cel care avea în grijă băutura domnului, garanție că aceasta nu este otrăvită. Cu timpul, un alt personaj care se va impune va fi pivnicerul.

 

Mai multe citeste aici.