SergiuNedelea.RoLa intersecția dintre pasiune și profesie îți descoperi vocația. Acolo se nasc marile provocări, iar pentru mine aceasta a fost profesia de somelier. Când pasiunea devine profesie, dezvoltarea personală se sincronizează cu cea profesională.

 

M-am format în perioada de început, când profesia de somelier a fost restaurată în România. Am devenit unul dintre primii ei promotori, începând cu dezvoltarea personală și continuând cu demersurile pentru înscrierea acestei meserii în Codul Ocupațiilor din România. În 2015 am fondat Winetaste School în regim privat, cu autorizare A.N.C., pentru educarea și formarea românilor care empatizează cu vinul.

 

Așa cum vinul are un parcurs spectaculos din vie până în pahar și eu am cunoscut vinul în restaurant. Am început să îl înțeleg cu adevărat în locațiile în care am lucrat pe parcursul a 20 de ani, în contextul unor fabuloase experiențe gastronomice.

 

În prezent marea mea provocare constă în a dezvolta pasiunea și tainele meseriei de somelier la românii care iubesc vinul. Prin Winetaste School am semnat peste 700 de diplome. Asta înseamnă sute de ore de cursuri ce cuprind teorie și practică. În acest ritm, vom avea o nouă breaslă de specialiști care vor ști mult mai bine decât în trecutul apropiat, să explice, să prezinte și să vândă un vin. Așa înțeleg eu să contribui la viitorul vinului românesc.

 

Horeca Awards mi-a oferit premiul I pentru cel mai bun Somelier din România in 2017 si 2018. Sunt onorat și remotivat să-mi continui misiunea de formator, lobbyist și promotor al nobilei profesii de SOMELIER.

 

Misiunea mea ca somelier formator este să conving cât mai multe persoane să îmbrațișeze această profesie. România are nevoie de cât mai mulți somelieri profesioniști care să promoveze și să valorizeze superior vinul romănesc.

“A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti”; aşa încep mai toate poveştile noastre româneşti, iar noi avem aici o multime de vinuri bune de povestit! Fiecare individ are un rol pe acest pamânt, al meu este să las în urmă o noua generație de somelieri profesioniști români.

 

Viziune: acest obiectiv se poate atinge doar prin pasiune și educatie. De aceea, am infiintat Winetaste School, prin care pun bazele formarii unui viitor somelier profesionist. Intenționez să dezvolt Winetaste School, pentru ca vinul românesc să aibă o șansă reală în viitor.

 

Valorile în care cred și îmi guvernează întreaga activitate sunt:

 

Traditie – Integritate - Respect (TIR)

 

Cand discutam despre vinul romanesc, traditia si experienta celor implicati este esentiala pentru mine. Pot sa creez povestea unui vin doar daca am informatii despre locul de unde provine, istoria podgoriei si universul complet al cramei care sustine brandul vinului.

 

Reputatia unui brand de vin are legatura foarte stransa cu reputatia si integritatea proprietarului de crama, a intregului proces de vinificatie. Valoarea unui vin survine mai ales dintr-o perceptie si din garantia ca este un vin corect, autentic si...făcut din struguri!

 

Respect toti profesionistii si entuziastii implicati in industria vinului. Numai prin respect fata de tot ce este valoros si autentic, putem aspira catre virtuozitate. Doresc sa transmit asta generatiilor viitoare de somelieri profesionisti, prin respectabila constructie Winetaste School.