Sergiu NEDELEA – Somelierul

La Gala Premiilor AJTR, în ianuarie 2020, Premiul „Vinul, frate cu turismul” s-a acordat „somelierului de elită” Sergiu NEDELEA. În egală măsură este laureat al Premiului „Cel mai bun somelier”, de la Gala HoReCa Awards, în trei ani consecutivi, ultima dată în noiembrie 2019.

Vinul reprezinta partea intelectuala a mesei

"Este un act suprem, ca la un concurs mondialm din zeci de mii de nume si branduri, unul dintre finalisti sa se mentioneze si un vin romanesc: Feteasca Alba, Casa Stirbei-Dragasani. Numai pentru asta merita sa fiu acolo

Degustari subpamante

Strugurii s-au copt demult; demult s-a cules si via. Incet, dar sigur, mustul din 2006 si-a terminat fermentarea, devenind vinul anului 2007. Adevarat miracol, fermentarea spontana a sucului de struguri a uimit omenirea, inca din timpurile demult apuse, facand din acest proces un adevarat fenomen supranatural, cu o profunda incarcatura de sacralitate.

Viti-vinicultura cu defect de dop

Pana la descoperirea dopului de pluta, omenirea a experimentat in diverse moduri astuparea recipientelor cu vin. Anticii foloseau la etansarea anforelor panza inmuiata in ulei de masline, azi pe langa clasicele dopuri de pluta se folosesc dopuri din material sintetic sau mai nou din sticla.

Un altfel de CV – Nascut in zodia Vinului

“Desi este nascut la 14 martie 1965, in zodia Pestilor, mediul in care Sergiu Nedelea se simte „acasa”, nu e apa, ci vinul si fabuloasa lui lume. Pentru cei care il cunosc, este evident ca legatura trainica care exista intre vin si somelierul format in mijlocul viilor din Dealu Mare, Prahova, depaseste cadrul restrans al unor obligatii profesionale.

Pagini