Degustarea incepe odata cu pregatirea sticlei, mai exact cu desfacerea capisonului de dop, care poate fi dotat cu un fir de detasare sau in absenta acestuia se utilizeaza cutitasul atasat la tirbuson. Dupa detasarea capisonului se sterge cu o laveta curata gatul sticlei pentru a evita patrunderea unor impuritati odata cu extragerea dopului.
Examinarea vizuala - se face interpretand vinul catre sursa de lumina, analizand mai intai limpiditatea apoi meniscul (contacul vinului cu paharul apare o dunga), fluiditatea, invartind paharul si modul de degajare a bioxidului de carbon (in cazul vinurilor spumante, spumoase, etc).
Orice masa modestea sau aleasa nu este de conceput fara vinuri adecvate, in armonie cu preparatele culinare. Un vin ales (recomandat) corect mareste calitatile gustative ale diferitelor feluri de mancare evidentiaza mai bine calitatile vinurilor.
Servirea vinului nu se face la intamplare sau improvizand, ne-am descalifica profesional si am ofensa nectarul divin. Pentru a etala clipa de grandoare a vinului si pentru ca ritualul servirii sa fie la inaltimea asteptarilor avem nevoie de mai multe instrumente ,scule si accesorii specifice.
Gustul vinului rezulta din combinatia celor patru gusturi de baza - dulce, acru, sarat, amar spre deosebire de mirosuri care sunt infite.