Degustarea

Degustarea

Degustarea incepe odata cu pregatirea sticlei, mai exact cu desfacerea capisonului de dop, care poate fi dotat cu un fir de detasare sau in absenta acestuia se utilizeaza cutitasul atasat la tirbuson. Dupa detasarea capisonului se sterge cu o laveta curata gatul sticlei pentru a evita patrunderea unor impuritati odata cu extragerea dopului.


Dopul de pluta se va extrage lent pentru a evita ruperea lui si caderea nedorita a unor fragmente pe suprafata vinului. tirbusoanele sunt foarte importante din punct de vedere constructiv, si în acest sens cele mai recomandate sunt cele cu pirghiesi umar de sprijin cu spirala supla, cu pasul mare si diametrul larg.


Pregatirea sticleiOdata extras, acesta da prima informatie despre vinul din sticla, de multe ori, el fiind vinovat de compromiterea vinului din butelie, deoarece fiind un produs natural poate dezvolta in masa lui mucegai, care compromite vinul, devenind neconsumabil. Situtia prezenta a impus ca ori de cate ori scoatem un dop de pluta dintr-o sticla, analiza lui olfactiva (mirosirea dopului) este obligatorie. Pana in acest moment la toate vinurile se procedeaza la fel.


Vinurile tinere proaspete cu arome primare vor fi trecute direct in paharele de degustare evitind un contact prelungit cu aerul care le-ar obosi si oxida. In schimb, pentru vinurile rosii vechi, aerarea este benefica eliminind anumite mirosuri neplacute si lasand buchetul de invechire sa se exprime. Tot in cazul vinurilor vechi fara a fi un defect poate sa apara o mica depunere pe fundul sticlei formata din culoare sau saruri tartrice, urmare a acestui caz se practica decantarea. Atit aerarea cat si decantarea sunt procedee care se executa inaintea degustarii efective prin operatiunea denumita carafare, nefiind altceva decat turnarea vinului din butelie in carafa.Vinul astfel pregatit poate trece in paharul de degustare tinand cont si in acest caz de de anumite reguli:mai intai se miroase paharul gol pentru a nu avea mirosuri straine, paharul se tine de picior, se inclina, astfel incat vinul sa curga lin pe peretele paharului fara sa faca bule. Paharul nu se umple numai cel mult o treime din capcitatea sa astfel incat vinul sa poata fi rotit in pahar fara sa se verse.