Vinul reprezinta partea intelectuala a mesei

"Este un act suprem, ca la un concurs mondialm din zeci de mii de nume si branduri, unul dintre finalisti sa se mentioneze si un vin romanesc: Feteasca Alba, Casa Stirbei-Dragasani. Numai pentru asta merita sa fiu acolo"

 

Ora unu dupa-masa. Casa Iancului. Sunt asteptata de Sergiu Nedelea despre care aflasem ca este un nume in somelaria romaneasca si unul dintre cei mai buni somelieri din lume. Motivuk intalnirii: concursul "Best Sommelier of the World", care a avu loc pe Insula Thodos, la sfarsitul lunii mai. "Este o manifestare care desemneaza o data la trei ani cel mai bun somelier din lume. 

 

Anul acesta a fost cea de-a XII-a editie, unde am avut si noi un reprezentat: Doru Dumitrescu din Brasov. La concurs au participat somelieri din 45 de tari", isi incepe relatarea Sergiu Nedelea, care, impreuna cu Laurentiu Achim, un alt nume important, au fost prezenti la aceasca manigestare, pentru a-l sustine pe candidatul nostru, dar si pentru a afla noutatule din domeniul vitivinicol. Mare a fost bucuria, pentru ca reprezentantul Romaniei, Doru Dumitrescu, s-a numarat printre semifinalistii concursului.

 

Titlul de "cel mai bun somelier din lume" a fost castigat de suedezul Andreas Larsson. Juriuil a fost alcatuit din renumiti somelieri si fosti campioni mondiali: Giuseppe Vaccarini director in cadrul Asociatiei Internationale a Someleriei (campion la Estoril 1978), Serge Dubs (campion la Paris 1989), Philippe Faure-Brac(campion la Rio de Janeiro 1992), Shynia Tasaki(campion la Tokyo 1995), Oliver Poussier(campion la Montreal 2000) su Enrico Bernardo(campion la Atena in 2004). "As vrea sa mentionez un fapt foarte important. La acest concurs am trait bucuria de a auzi si de a vedea cum finalistul Paolo Basso din Elvetia a asociat un preparat din fructe de mare cu un vin romanesc: Feteasca Alva, Casa Stirbei-Dragasani. Este un act suprem ca, la un concurs mondial, din zeci de mii de nume si branduri, sa se mentioneze si un vin romanesc. Numai pentru asta a meritat sa fiu acolo".

 

"Profesie de credinta"

 

somelierBineinteles ca discutia nu s-a limitat numai la acest concurs. Am avut bucuria de a descoperi un om cu o cultura extraordinara atat in domeniul gastronomiei. Printre temele abordate s-au numarat: ce inseamna sa fii somelier, care sunt calitatile si aptitudinile sale, daca exista in Romania spiritul de breasla, despre cultura vinului sau despre criticii gastronomi care, la noi, deocamdata nu exista si multe altele. Sergiu Nedelea a ajuns intamplator sa die somelier. A terminat Facultatea de Administratie Publica din cadrul SNSPA (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative). In paralel a urmat si niste cursuri de specialitate la THR. Consulting Group Bucuresti, pentru formarea sa ca somelier si, apoi, ca manager Hotel-Restaurant.

 

A trecut succesiv prin etapele de: ospatar, sef de sala si somelier la complexul turistic "Crama Seciu" (1991-1998). Din 1998 pana in prezent, a condus mai multe restaurante: "Europa", din Ploiesti (1998-2000); complexul turistic "Cabana Muntele Rosu", din statiunea prahoveana Cheia (2001-2002); restaurantele "Casa Iancului", din Bucuresti (din 2002).

 

Ce inseamna sa fii somelier?

 

"Citisem undeva ca vinul reprezinta partea intelectuala a merei. De aceea consider ca somelierul este o persoana care se ocupa de confortul gastronomic, dar si spiritual al clientului. Somelierul reprezinta ceva complex. Nu este numai omul care vine si prezinta un vin la masa. Este cel care se ocupa de achizitia vinului, isi asuma responsabilitatea, organizeaza crama unui restaurant; cel care gestioneaza vanzarea baururilor. De asemenea, trebuia sa fie un om comunicativ si sa aiba vorbele cu el, cum spune un bun prieten de-al meu."

 

Ecista spiritul de breasla la noi?" In anul 1995 s-a infiintat clubul somelierilor, iar in 1997 a fost afiliat la Asociatia Internationala. Din pacate, si o spun cu regret, noi nu avem spiritul asocierii. Si daca facem asociatii, le facem de dragul de a le face. Eu cred ca suntem inca in zona experientelor; fiecare vrea sa dovedeasca ce poate sa faca si nu ne regasim in planul acesta al asocierilor. Vrem sa mergem pe drum de unii singuri."

 

Critic gastronom

 

somelier sergiu nedeleaUna dintre dorintele lui Sergiu Nedelea e ca si in Romania sa apara critici gastronomi. "Visul meu in materie de restauratie este sa traiesc clipele cand si la noi nu va trebui sa ne fie frica de garda financiara, de Sanepid, ci de criticul gastronom. De omul care vine la masa, nu stii cine este, dar care iti analizeaza produsul din toate punctele de vedere:calitatea serviciilor, ambient, gust s.a."

 

Plecand, mi-am zis in gand:"Acem si noi in Romania profesionisti in industria ospitalitatii, cu care ne putem mandri si care ne reprezinta, cu cinste, atat Romania, cat si in strainatate si pe care ar trebui sa invatam sa-i apreciem la adevarata lor valoare."

 

Anna Borca - Jurnalul de Bucatarie
Jurnalul National